22 - Jun - 2020
X11 zoekt mee naar nieuwe burgemeester!
Utrecht zoekt een burgemeester en wil jongeren betrekken bij deze zoektocht. Wat voor iemand moet het worden? Wat moet hij of zij kunnen? Wat voor stad is Utrecht, en wat voor persoon past daarbij?
De huidige burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, vertrekt bij de gemeente. De stad moet dus op zoek naar een nieuwe burgemeester en de gemeenteraad heeft X11-leerlingen gevraagd om hierover mee te denken.
Verantwoordelijkheden burgemeester
De burgemeester is het gezicht van de Gemeente Utrecht. Hij of zij is de voorzitter van de Gemeenteraad. Zij besluiten over voorstellen en plannen voor de stad Utrecht, zoals de verbouwing van het station een aantal jaar geleden of het aantrekken van de Vuelta (een wielrenwedstrijd). De uitvoer van deze voorstellen en plannen wordt gedaan door het College van Burgemeester en Wethouders, ook hiervan is de burgemeester voorzitter.
Daarnaast is de burgemeester crisismanager en hoofd van de politie. Hij of zij is dus verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid, bijvoorbeeld in cafés of op evenementen. Kortom: de burgemeester heeft vele rollen en bevoegdheden. Het is dan ook heel belangrijk dat hiervoor de juiste persoon gevonden wordt!
Oproep
Klik hier voor de oproep van leerlingen aan leerlingen om deze week hiermee aan de slag te gaan.
Wat moet je doen?
- Stap 1: Maak een mindmap 'wat doet een goede burgemeester?'
- Stap 2: Zoek informatie over de stad Utrecht (mooie punten, maar ook problemen)
- Stap 3: Omschrijf wat voor persoon Utrecht nodig heeft als burgemeester (in 4 tot 10 punten)
- Stap 4: Breng de omschrijving van de burgemeester zo creatief mogelijk in kaart!
Lever jouw omschrijving in vóór vrijdag 26 juni 16.00 via Magister of per e-mail bij Jbroek@x11.nu Vakgroep M&M zorgt dan dat de omschrijvingen worden opgestuurd naar de gemeenteraad, zodat zij ermee aan de slag kunnen!
Ook interessant
Maak kennis met de NUOVO Scholen.
Opnieuw kwam het kabinet op dinsdagavond 12 januari jl. met nieuws over de huidige coronamaatregelen. De lockdown wordt verlengd, wat voor ons concreet inhoudt dat de schoolgebouwen langer dicht blijven en we doorgaan met het verzorgen van online onderwijs. Daarbij blijven er uitzonderingen voor eindexamenklassen, praktijkvakken en kwetsbare leerlingen.
Wil je graag meer informatie over de open dag aanstaande zondag? Kijk dan hier!
Opnieuw kwam het kabinet gisteravond met nieuws over de huidige coronamaatregelen. De lockdown wordt verlengd, wat voor ons concreet inhoudt dat de schoolgebouwen langer dicht blijven en we doorgaan met het verzorgen van online onderwijs. Daarbij blijven er uitzonderingen voor eindexamenklassen, praktijkvakken en kwetsbare leerlingen.
Vandaag was onze leerling Fari te zien op de NOS en vertelde hij over de online coaching lessen.