Workshops van Intermijn

Grip op je keuzes

Deze week geeft het team van Intermijn workshops op VOLT! Deze workshops maken onderdeel uit van een meerjarige samenwerking, waarin de focus ligt op het vergroten van de studievaardigheden en het verbeteren van het mentale welzijn van leerlingen.

Thema

Het thema van de workshop was ‘grip op je keuzes’. Dit thema is in overleg vastgesteld en gebaseerd op de observaties van zowel het team van VOLT! als het team van Intermijn: jongeren van nu hebben de neiging veel buiten zichzelf te leggen. Als iets niet lukt, ligt het vaak aan de situatie, aan iemand anders… Deze manier van denken zorgt niet voor een gevoel van invloed en het idee dat je grip hebt op je eigen leven.

Dit raakt direct aan het thema motivatie: het vertrouwen dat jijzelf invloed hebt, werkt motivatieversterkend. Immers, als je toch denkt 'ik kan hier niets aan doen', dan is de drempel om tot actie over te gaan groot.

Opbouw

De workshop bestond uit 3 onderdelen:

  1. Het verschil tussen proactief en reactief gedrag
  2. De cirkel van invloed en betrokkenheid
  3. Het verschil tussen ‘ja maar…’ en ‘ja en…’

We hebben de leerlingen gevraagd een situatie te beschrijven waarin iets niet lukte. Ze hebben daar vervolgens in duo’s een cirkel van invloed en betrokkenheid bij getekend. De laatste stap bestond uit het bedenken van handelingsalternatieven: hoe had je óók kunnen handelen in deze situatie?

Ook interessant

Meer dan 10 jaar geleden leerden De Dansers en Ithaka elkaar kennen. Sindsdien bezoeken leerlingen één keer per schooljaar een dansvoorstelling van De Dansers. Ook kunnen leerlingen deelnemen aan een Maaktraject. Daarin werken ze samen met docenten van de Dansers aan een eigen voorstelling die meestal ook aan docenten wordt...

Lees verder

Sinds het schooljaar 2023-2024 werken we met een nieuw ontwerp van ons onderwijs. Het doel hiervan is: meer keuzevrijheid en maatwerk bieden aan leerlingen, zodat leerlingen meer eigen verantwoordelijkheid ervaren voor hun leerproces.

Lees verder

Open dag

Trajectum College

Woensdag 15 november van 15.00 - 20.00 uur is de eerste open dag van MPower, de nieuwe leerroute van Pouwer College en Trajectum College. Wil jij leren door te doen met levensechte opdrachten? Dan zijn wij de school voor jou!

Lees verder