17 - Jul - 2020

Vakantielezen

Hoewel lang niet iedereen van lezen houdt, bieden boeken een heerlijke wereld waar je je fantasie in kwijt kunt. Worden in films en series alle beelden aan je voorgelegd en hoef je er zelf weinig bij te bedenken, boeken laten vaak veel aan je eigen verbeelding over. Bovendien word je van boeken lezen een beter mens, echt waar. Waarom? Dat leg ik je hieronder uit!

Uit onderzoek blijkt dat mensen die boeken lezen waar ze zich in verdiepen, vaak een voordeel hebben boven mensen die geen boeken lezen. Uiteraard word je beter in leesvaardigheid (duh), maar je kunt je ook beter inleven in andere mensen (en dus ben je leuker voor de mensen om je heen!).

Ben je al overtuigd? Nee? Oké: lezen is ook gewoon leuk. Omdat het fijn is je door een schrijver te laten meenemen in het verhaal dat door hem/haar bedacht is. Omdat het soms niet mogelijk is te Netflixen maar je je wel even wil afsluiten van je ouders. Omdat het wel heel leuk is dat zo’n schrijver een verhaal heeft bedacht, maar het wordt pas écht een verhaal op het moment dat jij het leest. Want zonder lezer geen invulling van het verhaal. In jouw brein ontstaat het verhaal pas echt.

Als je dan hebt besloten een boek, of een heel aantal boeken, te willen gaan lezen deze vakantie ontstaat natuurlijk de vraag: wat dan? Dit is een vraag die alle boekenlezers zich stellen – lezers die veel lezen en lezers die weinig lezen. Om je op weg te helpen hieronder een aantal boekentips. Maar misschien nog wel de grootste tip van allemaal is: vind je een boek na 50 bladzijdes nog steeds niet leuk? Leg weg! Kies iets anders! Het leven is te leuk om stomme boeken te lezen, en de zomervakantie veel te kort.

Als je zelf verder boeken wil zoeken, maak dan gebruik van de Boekenzoeker. Een topsite om boeken te vinden! En nog een tip van Tom van den Bergh: als je na het lezen van het ene boek graag automatisch tips wil krijgen voor het volgende boek, leg je leesavonturen dan vast met de app Goodreads.

Fijne vakantie en veel leesplezier toegewenst!

Boekentips met dank aan: Petra de Beij, Nusch Romijn en Ruuth Verhoeff

Bronnen:

Bal, P. M., & Veltkamp, M. (2013). How Does Fiction Reading Influence Empathy? An Experimental Investigation on the Role of Emotional Transportation. PLOS ONE, 8(1), 1–12.

Perrenet, M.-L. (2013, October 9). Zorgt het lezen van literatuur voor meer empathie? Schrijven Online.

Ook interessant

Na het succes van de zomer- en herfstschool is er in de meivakantie voor leerlingen van Ithaka ook een lenteschool! Koken, muziek of virtual reality. Waar wil jij meer van weten? Schrijf je snel in!

Lees verder

Op X11 vinden we het belangrijk dat we met elkaar in gesprek zijn en blijven over wat er goed gaat, wat verbeterd zou kunnen worden en waar we de komende jaren naartoe gaan. Hierom organiseren we in mei en juni 2021 gesprekstafels voor leerlingen, medewerkers en ouders. In dit artikel...

Lees verder

School hoort een veilige en prettige omgeving te zijn voor iedereen. De tijd die je op school doormaakt herinner je je leven lang, mede omdat je ontzettend bezig bent met wie je bent en belangrijke vriendschappen aangaat. We voelen op X11 een grote verantwoordelijkheid voor het waarborgen van sociale veiligheid....

Lees verder