07 - May - 2020

Thuiswerken bij de familie Maijstré

Hoe ziet het leven eruit in de thuiswerkmodus bij de familie Maijstré, docenten mens en maatschappij? Opdrachten schrijven, videobellen, video’s inspreken, nakijken en tussendoor vragen beantwoorden van leerlingen die vastlopen. Thuis werken met vier kinderen is een puzzel en dan is het passen en meten. Naast X11 geeft Janneke nog les op een andere school, dus proberen we voor vijf scholen een programma naast elkaar te laten lopen.

Dochters

Onze jongste twee, dochters, zitten op de basisschool, in groep drie en zeven. De meiden krijgen elke week schema’s wat ze moeten volgen en gaan daar ’s morgens mee aan de slag. Onze oudste dochter op haar eigen kamer, de jongste bij ons aan tafel. Als we allebei moeten videobellen gaat een van ons boven zitten zodat we elkaar niet in weg zitten. Bij mooi weer werken we buiten in de tuin en bij slecht weer aan de eettafel. Heerlijk de bijen en hommels te horen zoemen terwijl je achter je laptop zit en ik heb al twee keer roofvogels boven Zuilen zien vliegen.

Zoons

De jongens zitten op de middelbare school, maar wel twee verschillende. Die scholen hebben ook weer elk een andere aanpak, de jongste moet veel videobellen en de oudste moet vooral zelf aan het werk. Deze moet examen doen, een laatste toets herkansen en dan zou het klaar moeten zijn… De jongste moeten wij zelf aan het werk zien te houden aangezien hij een eindsprintje nodig heeft om over te mogen.

Worstelen en wennen

Na een paar weken worstelen hebben we in de vakantie besloten dat we een aantal zaken anders gaan doen. Omdat het gewone ritme verstoord is, zijn we als gezin op zoek naar een andere manier om alles makkelijker te maken voor iedereen. In het begin is het weer heel erg wennen aan elkaar omdat je normaal niet iedereen zo veel ziet. Dit zien we normaal wel terug in de grote vakantie, maar dan is iedereen er na een week wel aan gewend. Nu heeft het echt wel langer geduurd, en soms wat strijd opgeleverd. Gelukkig wordt dat steeds minder en is er een nieuw ritme ontstaan.

Dagindeling

Komende periode starten we met ontbijten en gaan daarna lopen of rennen in het park. Niet heel lang, maar net genoeg om de dag lekker te kunnen beginnen. Daarna gaat iedereen aan het werk. Tijdens de dag onderbreken we even voor fruit en lunch en rond de middag is het meeste werk voor de kinderen gedaan. Wie echt klaar is gaat buitenspelen of sporten, wat meestal voor de kinderen wel het geval is, maar gelukkig voor ons ook.

LEGO

Na de zoveelste tegenvallende avond van het televisieaanbod hebben we ook de LEGO opgehaald van mijn ouderlijk huis. De hoeveelheid steentjes is genoeg om voorlopig lekker te kunnen bouwen en de jongens zijn begonnen aan een project wat hen deed denken aan de vakantie… waar het hart vol van is…

Einde in zicht?

Volgende week gaan de basisscholen weer beginnen en gaan de jongste twee, twee dagen naar school. Voor ons is 1 juni een mooie richtlijn en te beseffen dat er een einde in zicht is geeft wel wat rust. Kunnen we weer rustig een nieuw ritme opbouwen, zeker aangezien ook de sportverenigingen weer gedeeltelijk opengaan.

Ook interessant

Bij NUOVO Scholen vinden we oprecht contact en verbinding belangrijk. We gaan in gesprek met Jelle Huitema, die al vier jaar werkt als applicatiebeheerder Magister en Podium bij NUOVO Scholen. Je kunt Jelle tegenkomen op de afdeling (onderwijs)applicaties van het bedrijfsbureau, maar hij is ook vaak te vinden op scholen:...

Lees verder

Vrijdag 15 maart was de gymnasiumdag. Het begon met een optreden van 6 gymnasium, gevolgd door een leuke quiz. Daarna begonnen de workshops.

Lees verder

Op 4 maart vond er een leuke en leerzame workshop plaats, gegeven door de getalenteerde jeugdboekenschrijver Rob Koops uit Leidsche Rijn. Deze workshop, onderdeel van de R-les Creatief Schrijven, bood leerlingen een unieke kans om hun schrijfvaardigheden te ontwikkelen onder de begeleiding van een ervaren auteur.

Lees verder

Op maandag 11 maart is UniC gestart met een proefperiode Mobiel vrije school. We doen dit omdat we zien dat de aanwezigheid van mobiele telefoons/smartwatches steeds vaker voor onnodige afleiding zorgen en er steeds meer afhankelijkheid is van het gebruik van de mobiele telefoon/smartwatch wat concentreren en samen leren in...

Lees verder