22 - Jun - 2021

Prachtige wezens: een project over eenzaamheid

Enige tijd geleden benaderde RAUM X11 voor een mooi samenwerkingsproject. RAUM is een ‘stadslab’ op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. Daar worden exposities en events gehouden, waarbij ‘creative placemaking’ de basis vormt.

Kunstenaar Ozan Aydogan had op uitnodiging van RAUM een project ontwikkeld over eenzaamheid en zocht hiervoor de samenwerking met leerlingen. Het onderwerp eenzaamheid is erg relevant en bood aanknopingspunten met het vak M&M en Nederlands.

Het idee was dat leerlingen een Spoken Word tekst gingen maken over het onderwerp eenzaamheid. Tivoli Vredenburg bood daarbij RAUM en X11 podium om dit op te voeren op 20 april. Vanwege de beperkte capaciteit  werd het project beperkt tot 4 klassen.

Ozan introduceerde zijn plan in een videoboodschap, waarbij hij aanvankelijk de bedoeling had dat leerlingen langs de installaties op het Berlijnplein te laten gaan om inspiratie op te doen. Vanwege de toen geldende maatregelen was dat niet mogelijk, maar desondanks ontstond er veel enthousiasme bij de leerlingen en docenten.

Tijdens de workshops en bij de uitvoering werden de kinderen gevolgd door filmmaker Silke van Diemen, voor een 10 minuten durende mini-documentaire over dit project.

Het was een enorm waardevol project waarin kinderen echt werden bevraagd over persoonlijke gevoelens en ervaringen van het afgelopen jaar. De omzetting naar een eigen product in de vorm van een gedicht, Spoken Word of rap leverde prachtige momenten op waarbij een aantal leerlingen ook nog dapper genoeg waren om in de grote zaal van Tivoli Vredenburg een optreden te doen onder begeleiding van de muzikanten die ook de muziek onder het album ‘prachtige wezens’ verzorgden.

We zijn blij dat we de leerlingen deelgenoot hebben kunnen maken van dit mooie project. RAUM heeft er een artikel over gepubliceerd op hun website. De foto's zijn gemaakt door Juri Hiensch

Ook interessant

Bij NUOVO Scholen vinden we oprecht contact en verbinding belangrijk. We gaan in gesprek met Jelle Huitema, die al vier jaar werkt als applicatiebeheerder Magister en Podium bij NUOVO Scholen. Je kunt Jelle tegenkomen op de afdeling (onderwijs)applicaties van het bedrijfsbureau, maar hij is ook vaak te vinden op scholen:...

Lees verder

Vrijdag 15 maart was de gymnasiumdag. Het begon met een optreden van 6 gymnasium, gevolgd door een leuke quiz. Daarna begonnen de workshops.

Lees verder

Op 4 maart vond er een leuke en leerzame workshop plaats, gegeven door de getalenteerde jeugdboekenschrijver Rob Koops uit Leidsche Rijn. Deze workshop, onderdeel van de R-les Creatief Schrijven, bood leerlingen een unieke kans om hun schrijfvaardigheden te ontwikkelen onder de begeleiding van een ervaren auteur.

Lees verder

Op maandag 11 maart is UniC gestart met een proefperiode Mobiel vrije school. We doen dit omdat we zien dat de aanwezigheid van mobiele telefoons/smartwatches steeds vaker voor onnodige afleiding zorgen en er steeds meer afhankelijkheid is van het gebruik van de mobiele telefoon/smartwatch wat concentreren en samen leren in...

Lees verder