05 - Jan - 2023

Niet netjes

Op woensdag 4 januari publiceerde het Algemeen Dagblad een artikel op hun website en op donderdag 5 januari werd hetzelfde artikel met een andere kop in de gedrukte krant gepubliceerd. Dit artikel is gebaseerd op een interview wat is afgenomen met medewerkers en leerlingen van X11 op 22 december 2022.

De koppen suggereren dat mobiel telefoongebruik op X11 geen probleem is en dat het zelfs gestimuleerd wordt. Dat is beslist niet de boodschap die we hebben willen overbrengen in het artikel. Leerlingen en docenten op X11 worstelen ook met de kansen en bedreigingen van de smartphone in de klas. We zien aan de ene kant dat het verrijkend is en aan de andere kant dat het verstorend is.

We voelen het wel als onze opdracht om leerlingen te leren omgaan met smartphones. Maar dan ben je er niet met alleen het stellen van regels of het maken van afspraken, want het gaat over gedrag en bewustwording. Daar voelen we ons samen met de leerlingen en ouders, verzorgers verantwoordelijk voor. De leerlingen in het artikel verwoorden dat mooi; dat het omgaan met een mobiele telefoon ook iets is wat je geleerd moet worden. Daarover voeren we op X11 met elkaar het gesprek, gezamenlijk maken we beleid wat recht doet aan de complexiteit die de digitalisering met zich meebrengt. En dat gebeurt met vallen en opstaan.

We hebben meegewerkt aan het artikel omdat het ons de mogelijkheid leek te geven om bij te dragen aan een genuanceerd gesprek over hoe jongeren en wij allemaal ons verhouden tot een smartphone en andere technologie. De koppen suggereren echt iets anders en dat vinden wij jammer. Uiteraard hebben we hier ook contact over met de journalist en de redactie.

Ook interessant

Meer dan 10 jaar geleden leerden De Dansers en Ithaka elkaar kennen. Sindsdien bezoeken leerlingen één keer per schooljaar een dansvoorstelling van De Dansers. Ook kunnen leerlingen deelnemen aan een Maaktraject. Daarin werken ze samen met docenten van de Dansers aan een eigen voorstelling die meestal ook aan docenten wordt...

Lees verder

Sinds het schooljaar 2023-2024 werken we met een nieuw ontwerp van ons onderwijs. Het doel hiervan is: meer keuzevrijheid en maatwerk bieden aan leerlingen, zodat leerlingen meer eigen verantwoordelijkheid ervaren voor hun leerproces.

Lees verder

Open dag

Trajectum College

Woensdag 15 november van 15.00 - 20.00 uur is de eerste open dag van MPower, de nieuwe leerroute van Pouwer College en Trajectum College. Wil jij leren door te doen met levensechte opdrachten? Dan zijn wij de school voor jou!

Lees verder