Leerlingen lezen voor uit eigen werk tijdens Literair Café; het niveau is hoog dit jaar

Dichters, schrijvers en verhalenvertellers in de dop, zo kun je ze noemen, de leerlingen die meededen aan het Literair Café.

Dichters, schrijvers en verhalenvertellers in de dop, zo kun je ze noemen, de leerlingen (en oud-leerlingen) die afgelopen vrijdag meededen aan het Literair Café. Een jaarlijks terugkerende avond waarop leerlingen voorlezen uit eigen werk. Zelfgeschreven verhalen, poëzie, fictie, liedjes, enzovoorts worden aan elkaar en het publiek voorgedragen. Tussendoor wordt het werk van de leerlingen met elkaar én een gerenommeerde gast besproken. Dit jaar was dat schrijfster Cis Meijer (van bekende jeugdthrillers als Verdoofd, Moordspel en Knock-out). Iedereen was onder de indruk van het werk van de leerlingen. Niet alleen vanwege het hoge niveau van hun werk (‘wat kunnen ze veel en schrijven ze vrij’) maar ook omdat de avond traditiegetrouw echt gedragen wordt door de leerlingen zelf. De school faciliteert de avond maar het zijn de leerlingen die de avond maken; zij bouwen de setting, presenteren de avond en verzorgen de inhoud. Leerlingen die soms wat minder opvallen, komen nu volledig tot hun recht. Een mooie ode aan het LRC werd geschreven door een eindexamenleerling die dit jaar vertrekt. Speciale aandacht was er voor docent Margreet van Grondelle. De initiatiefneemster van het Literair Café die ons het afgelopen jaar helaas is ontvallen. Haar gezin en een goede vriendin waren ook aanwezig. Een van de leerlingen droeg een prachtig gedicht op aan Margreet. Een kleurrijke bos bloemen stond in de hoek van het café ter nagedachtenis. Op een fijne manier werd stilgestaan bij Margreets nalatenschap. Ze heeft iets moois weten neer te zetten waar deelnemers en publiek van genieten, geïnspireerd raken en leerlingen zichzelf overtreffen. Het was een mooie avond.

Ook interessant

Bij NUOVO Scholen vinden we oprecht contact en verbinding belangrijk. We gaan in gesprek met Jelle Huitema, die al vier jaar werkt als applicatiebeheerder Magister en Podium bij NUOVO Scholen. Je kunt Jelle tegenkomen op de afdeling (onderwijs)applicaties van het bedrijfsbureau, maar hij is ook vaak te vinden op scholen:...

Lees verder

Vrijdag 15 maart was de gymnasiumdag. Het begon met een optreden van 6 gymnasium, gevolgd door een leuke quiz. Daarna begonnen de workshops.

Lees verder

Op 4 maart vond er een leuke en leerzame workshop plaats, gegeven door de getalenteerde jeugdboekenschrijver Rob Koops uit Leidsche Rijn. Deze workshop, onderdeel van de R-les Creatief Schrijven, bood leerlingen een unieke kans om hun schrijfvaardigheden te ontwikkelen onder de begeleiding van een ervaren auteur.

Lees verder

Op maandag 11 maart is UniC gestart met een proefperiode Mobiel vrije school. We doen dit omdat we zien dat de aanwezigheid van mobiele telefoons/smartwatches steeds vaker voor onnodige afleiding zorgen en er steeds meer afhankelijkheid is van het gebruik van de mobiele telefoon/smartwatch wat concentreren en samen leren in...

Lees verder