22 - Apr - 2023
Keete en Paul winnen de Jan Penprijs!
Op 20 april jl. pitchten Keete en Paul hun profielwerkstuk (PWS): Hoogbegaafde middelbare scholieren verdienen ook aandacht. Zij ontvingen voor hun onderzoeksverslag de publieksprijs in de gamma-categorie.
Here comes your own content.
Elk jaar reiken het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) prijzen uit voor het beste profielwerkstuk (PWS) van het jaar. Een jury van wetenschappers, docenten en studenten kozen: Hoogbegaafde middelbare scholieren verdienen ook aandacht.
Inhoud onderzoeksverslag
Het onderzoeksverslag van Keete en Paul gaat in op de invulling die middelbare scholen momenteel geven aan ondersteuning voor hoogbegaafde kinderen en onderzoekt aan de hand daarvan hoe deze ondersteuning efficiënter, resultaatgerichter en prettiger ingericht kan worden, wat uiteindelijk resulteert in een aantal duidelijke adviezen voor middelbare scholen(koepels).
Gedurende het onderzoek zijn allereerst interviews afgenomen met een aantal deskundigen met gedetailleerde kennis van hoogbegaafdheid. De opgedane kennis uit de literatuur en de interviews is vervolgens gebruikt om de doelgroep zelf te benaderen. Hierbij zijn 215 hoogbegaafde jongeren en ouders van zulke jongeren benaderd met kwalitatieve vragenlijsten.
Uit de resultaten van de interviews en het onderzoek onder de doelgroep zelf bleek nog veel ruimte voor verbetering wat betreft de ondersteuning van hoogbegaafde leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarbij lijkt vooral het ontbreken van kennis, erkenning, begrip en maatwerk bezwaarlijk te zijn. Voor een aanzienlijk deel van de ondervraagde hoogbegaafde scholieren lijkt ondersteuning in zijn geheel te ontbreken. Waar ondersteuning wél beschikbaar is, wordt deze wisselend beoordeeld.
De conclusie stelt op basis van de resultaten een aantal maatregelen, handvatten en richtlijnen voor die begeleiders en scholen(koepels) kunnen gebruiken om de ondersteuning voor hoogbegaafde kinderen sterk te verbeteren.
Ook interessant
Meer dan 10 jaar geleden leerden De Dansers en Ithaka elkaar kennen. Sindsdien bezoeken leerlingen één keer per schooljaar een dansvoorstelling van De Dansers. Ook kunnen leerlingen deelnemen aan een Maaktraject. Daarin werken ze samen met docenten van de Dansers aan een eigen voorstelling die meestal ook aan docenten wordt...
Na twee succesvolle voorrondes heeft ons LRC-schaakteam zich opnieuw gekwalificeerd voor de finale, zoals ook vorig jaar het geval was.
Sinds het schooljaar 2023-2024 werken we met een nieuw ontwerp van ons onderwijs. Het doel hiervan is: meer keuzevrijheid en maatwerk bieden aan leerlingen, zodat leerlingen meer eigen verantwoordelijkheid ervaren voor hun leerproces.
Vandaag op 18 november hebben we open dag van 10 tot 15 uur op onze beide locaties: op de Vondellaan 178 en op de Van Bijnkershoeklaan 8. Leuk als je komt kijken!
Woensdag 15 november van 15.00 - 20.00 uur is de eerste open dag van MPower, de nieuwe leerroute van Pouwer College en Trajectum College. Wil jij leren door te doen met levensechte opdrachten? Dan zijn wij de school voor jou!