In Memoriam Sjoerd van Bruchem

Op woensdag 21 oktober ontvingen wij het verdrietige bericht dat onze collega Sjoerd van Bruchem zeer onverwacht is overleden.

Nadat Sjoerd in 2017 zijn Master Earth Sciences aan de Universiteit Utrecht had afgerond, liep hij in 2018 als docent natuurkunde in opleiding stage op het Leidsche Rijn College. Nog tijdens zijn opleiding trad hij in 2019 in dienst als docent natuurkunde en science. Nadat hij zich in zijn eerste jaar als docent vooral richtte op het verzorgen van lessen, was hij vanaf de start van dit schooljaar in een duo actief als mentor van een brugklas.

Als jonge docent was Sjoerd nog volop in ontwikkeling, hij wilde zich ook heel graag verder verbeteren om een echt goede docent te worden. Hij kon goed reflecteren en was kritisch op zijn eigen prestaties. Hij had heel duidelijk voor ogen wat leerlingen moesten leren en hoe ze zich moesten gedragen. Hij vond het heerlijk om met leerlingen te sparren over natuurkundige onderwerpen. Ook toen in het voorjaar het lesgeven gecompliceerder werd, dacht Sjoerd in oplossingen en startte snel met het vormgeven van het afstandsonderwijs. Hij maakte handige instructiefilmpjes waar ook leerlingen uit andere klassen gebruik van maakten. Leerlingen herkenden zijn deskundigheid en waardeerden hem onder meer door zijn rustige en vriendelijke aanpak, uitstekende lesvoorbereiding en de intentie om de nieuwsgierigheid van leerlingen te prikkelen.

Naast het lesgeven kreeg Sjoerd ook meer tijd om bij te dragen aan andere activiteiten op en buiten school. Als begeleider van de werkweek naar Zeeland, bereidde hij samen met een collega een avondprogramma voor. Sjoerd had een pubquiz gemaakt, die samen met de collega’s werd getest. Bij deze activiteiten kwam de ervaring die Sjoerd had met het organiseren en begeleiden van andere kampen heel goed van pas. Dit schooljaar startte Sjoerd als mentor van een brugklas, samen met een collega. De laatste mentorles voor de herfstvakantie trokken ze er met de klas op uit, naar het park. Zo combineerde hij bij de schommels zijn liefde voor de natuur met uitleg over natuurkunde.

Als collega was Sjoerd oprecht geïnteresseerd in de ander. In pauzes had hij aandacht voor zijn collega’s en kon hij door zijn enthousiasme collega’s nieuwe energie geven. Sjoerd deelde graag van wat hij had ontwikkeld en was gericht op samenwerking. Hij

maakte Lesson Ups van lastig uit te leggen onderwerpen en deelde deze ruimhartig met collega’s uit de vakgroep, net als alle andere lesmaterialen die hij ontwikkelde.

Voor een groep collega’s werd Sjoerd meer dan een collega, er groeide onderlinge vriendschap. Zij zochten elkaar op school en daarbuiten op. Op deze momenten deelde Sjoerd graag zijn passies met anderen, uiteenlopend van zijn wandelingen in de natuur, zijn stenenverzameling tot een bierproeverij. Sjoerd wist goed hoe hij een fijne sfeer kon neerzetten met foto’s, filmpjes, muziek en grapjes. Hij vond het fijn om zich met anderen te omringen, hij vroeg altijd zoveel mogelijk mensen overal bij. En hij zorgde ervoor dat iedereen zich welkom voelde; Sjoerd had een leuke avond als anderen dat ook hadden.

Het Leidsche Rijn College herdenkt Sjoerd als een gepassioneerde en talentvolle collega, een inspirerende docent, een sportieve en belangstellende mentor, een vriend en boven alles een fijn mens. Tegelijk realiseren wij ons dat ons verlies niet te vergelijken is met dat van zijn ouders, zijn vriendin en haar ouders, zijn broers en zus, verdere familie en vrienden. Wij leven intens met hen mee en wensen hen kracht in deze moeilijke tijd.

Indien gewenst kunt u via deze link iets in het condoleanceregister van het LRC plaatsen.

Eric Hordijk (rector), met dank aan docenten van het LRC

Ook interessant