16 - Jul - 2021

In Memoriam Jan Willem Eckhardt

Op woensdag 14 juli overleed Jan Willem Eckhardt, nog maar 41 jaar oud. Jan Willem was sinds 1 augustus 2013 docent natuur- en scheikunde op het Openbaar Lyceum Zeist.

Anderhalf jaar geleden werd bij hem een hersentumor ontdekt. Diverse operaties en bestralingstherapieën konden hem uiteindelijk niet genezen. Het moment van overlijden kwam voor velen toch nog onverwacht.

Het is voor mij een schrale troost dat Jan Willem in zijn jonge leven wel vier levens tegelijk heeft geleefd. Enthousiast en bevlogen docent, eigenaar en docent van zijn eigen bijlesinstituut 4beta, heel veel uitlegfilmpjes op YouTube, inspirerend mentor, windsurfer wanneer het maar even kon, ontwikkelaar van de GeenCijfer software, muzikant, aanvoerder van de licht en geluid groep op het OLZ en organisator van reizen.

Jan Willem was uniek en autonoom, hij bepaalde zelf zijn koers en koos daarbij altijd voor het belang van de leerling. Hij was er goed in juist contact te maken met de leerlingen die het moeilijk vonden op school langs de gebaande paden te lopen. Die leerlingen vonden bij hem steun. Hij was nooit te beroerd om een les over te nemen of leerlingen na school extra uitleg te geven. Het maakt hem daarbij niet uit of de leerlingen bij hem in de klas zaten of niet.

Bijzonder was ook zijn rol als aanvoerder van AVT groep, de audiovisuele techniek groep die bij allerlei uitvoeringen en activiteiten op het OLZ zorgde voor licht en geluid van hoge kwaliteit. Jan Willem was er altijd bij, of het nu om het opbouwen, de uitvoering of het afbreken (soms tot laat in de avond) ging.

Jan Willem hield van reizen, of het nu om de Hartz-reis ging op het Lyceum voor havo 4 en vwo 5 of de Internationale Studiereis van NUOVO naar Zuid Afrika, hij stortte zich met hart en ziel erop.

Tot slot was Jan Willem ook een goede en gezellige collega die op het Openbaar Lyceum Zeist door medewerkers en leerlingen erg gemist zal worden.

Frank Spijkers

Ook interessant