05 - Jul - 2022

HoCoSto update

We zijn inmiddels ruim 6 weken verder sinds de pers op school was voor het officiële HoCoSto (Hot Cold Storage) persmoment. Er is in de tussentijd veel gebeurd, dus we praten je even bij.

Toen zo'n 6 weken geleden de pers op school was, stond de fundering voor de ondergrondse wateropslag nog boven de grond, was een enorm buizensysteem bezig met het afvoeren van grondwater en was van enige afwerking nog geen sprake. Dat is nu wel anders!

Inmiddels is de uitgegraven ruimte bekleed en is de fundering met een hijskraan de grond in gehesen. Daarna kon dit gat, wat nog het meest lijkt op de basis van een gigantische vijver, gevuld worden met water en kon het dicht gemaakt worden. Het was een bijzonder en uniek tafereel!

Onderaan dit artikel een video van het inhijsen van de fundering. Leuk detail: linksonder in beeld zie je mensen lopen, dit geeft een goed beeld van hoe groot de HoCoSto is.

Op dit moment wordt er een tweede gat (zie foto hierboven), naast opslag één, uitgegraven en worden de voorbereidingen getroffen voor nog een wateropslag. De planning is dat aanstaande maandag 11 juli de fundering hiervoor in het gat gehesen wordt.

Aan de andere kant van het schoolgebouw gaan maandag ook werkzaamheden van start met betrekking tot de vernieuwing schoolplein. Het plein tussen de A en B vleugel is op dit moment een soort bouwput en fungeert soms als opslag voor allerlei HoCoSto gerelateerde materialen. Daar komt tijdens de vakantie verandering in, met als start het verwijderen van het asfalt.

Er komt aan deze zijde van de school ook een (kleinere) HoCoSto, welke tijdens de vakantie wordt geïnstalleerd. Deze opslag wordt de dagbuffer genoemd en wordt verbonden met de machine-controlekamer in het gebouw.

Tot zover voor nu, de volgende update komt na de zomervakantie.

Ook interessant