Gebruik van de CoronaMelder in het onderwijs

De landelijke overheid heeft de app CoronaMelder ontwikkeld en roept in campagnes op om deze app te installeren op de smartphone. De CoronaMelder waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Je krijgt dan een melding en het dringende advies om tien dagen in quarantaine te gaan.

In de onderwijspraktijk levert deze app ook wat extra onzekerheid op. Want ook leerlingen hebben de CoronaMelder op hun mobiel en kunnen dus ook zo’n melding krijgen. De app meldt niet waar, op welk tijdstip en bij welke persoon iemand dichtbij is geweest. Op school hoeven leerlingen tot 18 jaar echter geen anderhalve meter afstand te houden. Toch “ontmoeten” hun telefoons elkaar binnen de school; ook via bijvoorbeeld via kluisjes, telefoonzakken of tassen op een hoop. De CoronaMelder kan dit onderscheid niet maken.

Meldingen van de CoronaMelder hoeven in het onderwijs dus niet automatisch te betekenen dat er quarantainemaatregelen moeten worden genomen. Dat wordt van geval tot geval bekeken. De CoronaMelder kan niet worden uitgezet. Is de app eenmaal geïnstalleerd, dan blijft deze op de achtergrond werken tot deze wordt verwijderd van de telefoon. De app werkt via bluetooth; het uitzetten van bluetooth op school kan een overweging zijn om onnodige onrust te voorkomen.

Ook interessant

Na het succes van de zomer- en herfstschool is er in de meivakantie voor leerlingen van Ithaka ook een lenteschool! Koken, muziek of virtual reality. Waar wil jij meer van weten? Schrijf je snel in!

Lees verder

Op X11 vinden we het belangrijk dat we met elkaar in gesprek zijn en blijven over wat er goed gaat, wat verbeterd zou kunnen worden en waar we de komende jaren naartoe gaan. Hierom organiseren we in mei en juni 2021 gesprekstafels voor leerlingen, medewerkers en ouders. In dit artikel...

Lees verder

School hoort een veilige en prettige omgeving te zijn voor iedereen. De tijd die je op school doormaakt herinner je je leven lang, mede omdat je ontzettend bezig bent met wie je bent en belangrijke vriendschappen aangaat. We voelen op X11 een grote verantwoordelijkheid voor het waarborgen van sociale veiligheid....

Lees verder