Eerste Oekraïense leerlingen over de rode loper bij “Shkola”

Vandaag zijn de eerste 60 leerlingen begonnen aan hun zachte landing in het Nederlandse onderwijs. In gebouw Nieuw Welgelegen aan de Grebbeberglaan krijgen ze les in hun eigen “Shkola”. De leerlingen en hun ouders werden met een rode loper binnengehaald en welkom geheten.

Deze nieuwe Shkola is een nevenvestiging van Internationale Schakelklas Ithaka. De medewerkers van Ithaka zijn specialisten in onderwijs aan vluchtelingen uit conflictgebieden. Zij zijn daarom de vooruitgeschoven post in deze grote onderwijsopschaling. De intake voor het onderwijs van de Oekraïense kinderen in de leeftijd van 12-18 jaar is in de afgelopen periode verzorgd door Ithaka. De aanpak, waarbij alle Oekraïense leerlingen eerst landen in hun eigen “Shkola”, wordt gesteund door alle schoolbesturen en gemeenten uit de RMC regio 19 (Utrecht en omgeving).

Om goed onderwijs te kunnen aanbieden, zijn ook Oekraïens-sprekende leraren aangetrokken. Ithaka biedt op Shkola een lesprogramma met NT2, Engels, vakken uit het Oekraïense curriculum, creatief en sport. De leraren gaan in gesprek met de leerlingen over wat voor hen nu helpend is in hun ontwikkeling. Het wordt een op-maat-programma zijn, passend bij de behoeften van de leerlingen. Vanuit dit voorportaal worden de Oekraïense leerlingen - direct of later - doorgeschakeld naar andere onderwijsvormen zoals tweetalig onderwijs of voorbereidende beroepsopleidingen.

Ook interessant