25 - Mar - 2022

Each One Teach One: leren over jezelf, de ander en hun leefwereld

Dit schooljaar zijn we binnen NUOVO Scholen gestart met het project “Each One Teach One”, een project dat mogelijk wordt gemaakt door het Nationaal Programma Onderwijs. In dit project maken leerlingen van de verschillende scholen kennis met elkaar.

Leerlingen van de aangemelde scholen voeren samen opdrachten uit en ontwikkelen daarbij competenties die betekenisvol zijn in de maatschappij. Zo leren ze meer over zichzelf, over de ander en hun leefwereld.

Door elkaars leefwereld te ontdekken, samen te koken en met elkaar in gesprek te gaan, leren ze dat hun verschillende achtergronden elkaar kunnen aanvullen. In een later stadium gaan we ook werken aan burgerschap en sociale integratie door het organiseren van activiteiten in de wijk, zodat ze een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.

De eerste groep is begonnen

De leerlingen van Ithaka zijn gekoppeld aan de leerlingen van het Anna van Rijn College. Op dinsdag 22 februari was de eerste kennismaking en dat was ontzettend leuk om mee te maken.

De leerlingen werden gemixt en gingen in groepjes met elkaar pizza eten en om elkaar beter te leren kennen werden verschillende kennismakingsopdrachten gedaan. We begonnen met (vragen stellen) Bingo, “over de streep” waarbij de kids moesten reageren op persoonlijke stellingen en daarna hebben ze nog heerlijk gesport met elkaar. De leerlingen van Anna van Rijn College hadden een fantastisch circuit hiervoor uitgezet in de gymzaal van de school.

11 april zien we elkaar weer en dan komen de leerlingen van het Anna van Rijn College naar Ithaka in Utrecht. We doen hard ons best om er weer iets moois van te maken!

Vier Ithaka leerlingen vertellen over hun ervaring:

Gezellig ontmoeten, Wiam en Yasmine uit klas SVU

Wij gingen uit onze school om 12:00 uur, wij moesten de bus 1 en daarna de tram 61 pakken, dat was bijna niet gelukt want wij hebben de tram bijna verliezen. Toen wij kwamen aan AVRC onze eerste indruk was “Wow, wat een enorme school!”. Wij moesten in groepjes zitten, en wij hebben een bingo gespeeld, dat was wel gezellig. Wij hebben veel pizza gegeten, dat was ook gezellig. Wij hadden ook een spelletje buiten de school gespeeld. En toen gingen we met onze groepjes naar het sportzaal en gesport, naar het sport hebben we een filmpje gekeken over hoe wij verschillen maar nog steeds het zelfde zijn. We hadden veel gekletst met de andere leerlingen, we hadden ook chocolade gekregen en drinken en samen gekozen wat wij in het aanstaande ontmoeting gaan doen.

Lhomme, uit klas LRO

“Op die dag was het heel gezellig had ik kennismaken gedaan met de jongens die heb ik samen bij het tafel gezeten en toen hadden de leraren de pizza's naar ons toe gebracht. Ik had lekker pizza gegeten en had trefbal gespeeld met andere jongens maar hartstikke leuk vond ik. En ze zijn ook lieve jongens en lieve leraren En mooie school gebouw en netjes school”.

Fithawit, uit klas LRQ

“Ik vind het heel leuk en interessant. Ik heb geleerd dat we Nederlands goed moet leren. We moeten ook Nederlands praten. Het was voor mij leuk”.

Contactpersonen:
Ayan Yussuf Boss & Pascale Dings, Coördinatoren Each One Teach One

Ook interessant

Bij NUOVO Scholen vinden we oprecht contact en verbinding belangrijk. We gaan in gesprek met Jelle Huitema, die al vier jaar werkt als applicatiebeheerder Magister en Podium bij NUOVO Scholen. Je kunt Jelle tegenkomen op de afdeling (onderwijs)applicaties van het bedrijfsbureau, maar hij is ook vaak te vinden op scholen:...

Lees verder

Vrijdag 15 maart was de gymnasiumdag. Het begon met een optreden van 6 gymnasium, gevolgd door een leuke quiz. Daarna begonnen de workshops.

Lees verder

Op 4 maart vond er een leuke en leerzame workshop plaats, gegeven door de getalenteerde jeugdboekenschrijver Rob Koops uit Leidsche Rijn. Deze workshop, onderdeel van de R-les Creatief Schrijven, bood leerlingen een unieke kans om hun schrijfvaardigheden te ontwikkelen onder de begeleiding van een ervaren auteur.

Lees verder

Op maandag 11 maart is UniC gestart met een proefperiode Mobiel vrije school. We doen dit omdat we zien dat de aanwezigheid van mobiele telefoons/smartwatches steeds vaker voor onnodige afleiding zorgen en er steeds meer afhankelijkheid is van het gebruik van de mobiele telefoon/smartwatch wat concentreren en samen leren in...

Lees verder