
Dit leerden we op Buitengoed 2023
Op ons zomerfestival Buitengoed NUOVO deden we met elkaar weer vele nieuwe inzichten, inspiratie en kennis op. We blikken terug op de workshops aan de hand van vier thema’s: kansengelijkheid, mentale gezondheid op school, contextrijk onderwijs en eigenaarschap. Elke week posten we een update van deze blog inclusief nieuwe interviews. Heb je een workshop die je wilde volgen gemist, of was je niet bij ons zomerfestival? Lees snel verder.
Deel 3: Contextrijk leren op de scholen van NUOVO
Op de scholen van NUOVO werken we hard aan de ontwikkeling van contextrijk onderwijs. Op deze manier krijgt leren nóg meer betekenis. Contextrijk onderwijs wordt gerealiseerd door leerlingen te laten werken aan opdrachten ‘uit de echte wereld’ (zoals zij op ons leerlingfestival U-DECIDE deden), of door een bepaalde context op school na te bootsen. Vakoverstijgend onderwijs is daarbij de norm. De wereld is namelijk niet ingedeeld op basis van schoolvakken en problemen laten zich niet volgens deze scheidslijnen oplossen. Juist wanneer inzichten uit verschillende vakken worden gecombineerd, ontstaat meer context.
Kijk de video voor de volledige interviews met workshopleiders op Buitengoed 2023 (tekst loopt door na de video):
Arman Kliest is een groot voorstander van vakoverstijgend projectonderwijs. Hij werkt als docent aardrijkskunde op UniC, maar is ook ‘expert Maatschappij’. 'Vakoverstijgend onderwijs geven betekent eigenlijk dat je de klassieke vakken loslaat en dat je gaat werken vanuit thema’s,’ vertelt Arman. ‘De meerwaarde is dat leerlingen de losse vakken niet meer zien, maar wel gaan zien wat voor betekenis de informatie die in deze vakken wordt gedeeld heeft in het echte leven.’
Deel 2: Mentale gezondheid uit de taboesfeer halen
Mentale gezondheid is een belangrijk thema op school, en dus ook op Buitengoed. Meerdere workshops sluiten daarom aan bij dit thema. Zo geeft Mounir Chadli van de Nationale Jeugdraad (NJR) concrete tips aan docenten om op een laagdrempelige manier in te checken bij leerlingen, zoals een ‘emoji-wall’. “Wij geven jongeren zelf de kans om projecten rondom mentale gezondheid op te starten,” zegt Mounir. “Dat zijn vaak projecten om mentale gezondheid bespreekbaar te maken en uit de taboesfeer te halen. We hebben daar een aantal werkvormen voor bedacht. Ik probeer dezelfde werkvormen te doen met docenten, om te laten zien dat er weinig verschil zit tussen de manier waarop leerlingen met hun emoties omgaan en docenten zelf.”
Kijk de video voor de volledige interviews met workshopleiders op Buitengoed 2023 (tekst loopt door na de video):
De sessie van Peter Blokland hangt ook nauw samen met mentaal welzijn. Deze bijzondere spreker - normaal organiseert hij leiderschapsexpedities naar onder meer de Noordpool - geeft op Buitengoed een workshop genaamd ‘De kracht van vertragen’. Want dat zou iedereen wat meer moeten doen, denkt Peter. “Ik kom rust, ruimte en vertraging brengen. Onze wereld is gebaseerd op efficiency, en dat wordt uitgedrukt in tijd en in snelheid. Terwijl efficiency ook vertragen kan zijn, en vanuit die vertraging kijken naar het grote geheel. Dat geeft ons meer gevoel, verbinding, objectiviteit en wijsheid.”
Deel 1: De buitenwereld de school in brengen
Helaas hebben niet alle kinderen dezelfde kansen. Dat zien we ook op school: in de broodtrommel, in wat kinderen kunnen doen na schooltijd en ook in leerprestaties. Daarover ging het gesprek op Buitengoed. In de workshop ‘Samen werken aan kansengelijkheid in Utrecht’ wordt stilgestaan bij de rol van het onderwijs, de gemeente en maatschappelijke organisaties in het tegengaan van kansenongelijkheid. Jony Ferket (Stichting Move): “Meer dan 8000 kinderen in Utrecht leven in armoede. Dat betekent dat zij niet altijd een gevulde koelkast hebben, en niet altijd ouders, broers of zussen hebben die kunnen helpen met huiswerk. Dat speelt ook door in het onderwijs. In de workshop laten wij zien hoe fundamenteel dat is, en dat niet alle kinderen hun weg weten te vinden in het Nederlandse schoolsysteem.”
Kijk de video voor de volledige interviews met workshopleiders op Buitengoed 2023 (tekst loopt door na de video):
Kansengelijkheid raakt ook nauw aan burgerschapsonderwijs. De workshop ‘Alle ballen op burgerschap’ gaat in op de vraag wat goed burgerschapsonderwijs nou precies is, hoe je de buitenwereld meer de school in brengt en leerlingen juist meer de buitenwereld in. Berdien van der Wilt (Stichting Move): “Er stond deze week nog een artikel in de krant dat jongeren steeds meer afhaken op de democratie en de overheid en die niet meer vertrouwen. Dat is voor mij waarom burgerschap zo belangrijk is. We moeten het gesprek aangaan in de klas waarom dat zo is en hoe ze zich wél meer erkend kunnen voelen en wat ze zelf kunnen doen.”
De komende tijd posten we elke week een update van dit blog met telkens een ander onderwijsthema dat op ons zomerfestival naar boven kwam. Volg de blog om op de hoogte te blijven!
Ook interessant
Each One Teach One (EOTO), onderdeel van NUOVO Scholen, brengt jongeren uit verschillende leefwerelden met elkaar in verbinding. Door middel van een uniek programma gebaseerd op drie competenties -burgerschap, communiceren en persoonlijk leiderschap- gaan de jongeren samen aan de slag.
Hoe gaat het met de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren? Zijn ze gelukkig? Hebben ze stress? Drinken ze weleens alcohol en doen ze aan sport? En is dit veranderd in de tijd? Dit zijn enkele onderwerpen die worden onderzocht door de gemeente Utrecht, de GGD’en en het...
De rijke middagen zijn weer van start gegaan! In zes middagen maken leerlingen uit groep 8 met een vwo+ advies kennis met onze school en krijgen zij een mooi eigen programma aangeboden. Lijkt het je wat? Op donderdag 2 november start een nieuwe reeks rijke middagen.
Op het Openbaar VMBO en MAVO Zeist vinden we het belangrijk om met elkaar in verbinding te staan. Niet alleen met de leerlingen, maar ook met de ouders en verzorgers van onze leerlingen.
Hoe gaat het met de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren? Zijn ze gelukkig? Hebben ze stress? Drinken ze weleens alcohol en doen ze aan sport? En is dit veranderd in de tijd? Dit zijn enkele onderwerpen die worden onderzocht door de GGD’en en het RIVM met de...